Teh Cina - Nih kali pertama aku minum Tea Cina sepanjang hidup aku berlangsung, kalau tak teh boh lipton je aku minumm. Kak Ning , salah seorang pelajar UPMKB course Diploma Perikanan yang buat air teh cina dan paksaaa aku minum. Mau tak mau kenelah minumm.
 |
Teh Cina kami ! |
Sebelum nih pernah je aku dengar pasal kebaikan tea cina, dengar pasal rasa dia, bau dia.
Bagusnya tea cina nih, dia ada lah herba yang telah diproses kering dan menjadi serbuk minum yang anti oksigen. Minuman nih bagus untuk kesihatan dari segi kandungan dia, tetapi yang lebih menarik, buat tea cina nih kene tanpa GULA ! Waaaa, memang ngammm lah. hahaha
.jpg) |
Serbuk tea china yang telah di keringkan. |
Serbuk tea china nih digunakan dalam kuantiti yang sikit. Kalau satu jug yang biasa tuh , separuh sudu kecil pun dah cukup, then campurkan dengan air yang panas dan tutup. Bila warna dia dah sebati , barulah dihidangkan. Air tuh kene tutup sebab nak kekalkan bau tea tuh dalam minumam tersebut.
 |
So nih lah tea china yang disembangkan. Jangan risau , rasa dia taklah kelat yang pernah aku dengar , tawar lagi ada sebab tak campur gulakan. Hehe. TRY it now !! |
No comments:
Post a Comment